Praktische informatie

Valuta
De lokale munteenheid is de Canadese Dollar ($). Voor €1 krijg je ongeveer $1,55 en voor $1 krijg je €0,64. In Canada zijn pinautomaten op veel plekken te vinden en ook is betalen met een creditcard geen enkel probleem.

Taal
Canada is tweetalig, Engels en Frans, maar in de provincie Alberta – waarin Edmonton en Jasper National Park liggen – is Engels de voertaal. Wil je mensen in ‘Canadian slang’ aanspreken, oftewel lokale straattaal, dan zijn de volgende woordjes handig om bij de hand te hebben. V.l.n.r. Nederlands – Engels – Canadees

WC – toilet/bathroom – washroom
1 Dollar –  One Dollar – Loonie
2 Dollar – Two Dollars – Toonie
Muts – beanie – tuque
Een Canadees – A Canadian – A Canuck
Servet – paper napkin – serviette
Kraan – faucet – tap

Wil je echt Canadees overkomen, zeg dan om de haverklap ‘eh’ aan het einde van je zin.

Geografie & Klimaat

Geografische ligging
Alberta is een provincie in het zuidwesten van Canada en ligt tussen provincies British Columbia, Northwest Territories, Saskatchewan en de Amerikaanse staat Montana. De hoofdstad is Edmonton, dat centraal in de provincie ligt. Jasper National Park ligt op 4 uurtjes rijden van de stad, in het uiterste westen van Alberta. De provincie heeft een oppervlakte van 660.000 km2.

Klimaat en sneeuwcondities
In Alberta heerst een landklimaat en dit betekent een mogelijk zeer koude winter. Door Environment Canada is Alberta uitgeroepen tot de provincie met het meest aangename weer van het hele land! Het heeft met 312 zonnige dagen namelijk de meeste zonuren van Canada. De koudste maanden in de winter zijn januari en februari waarbij de temperaturen flink kunnen zakken. Het grootste voordeel is dat er in de Rockies een hele droge luchtaanvoer is en er weinig wind staat. De Canadese kou is een belevenis op zich en met goede kleding en voorbereiding is de kou prima te trotseren. Gemiddeld valt er ieder jaar tussen november – april in de Rocky Mountains 5 meter sneeuw.

Beste reistijd voor de wintersportvakantie
Canada ligt op het Noordelijk halfrond en daardoor valt het wintersportseizoen tegelijk met die in Europa. De beste maanden om op wintersportvakantie te gaan, zijn december tot en met april.

Handig om te weten

Tijdsverschil
In de winter ligt Alberta in de tijdzone UTC – en is er 7 uur tijdsverschil met Nederland.

Paspoort + visum
Voor reizen naar Canada dien je een paspoort te hebben dat nog minstens 1 dag na vertrek uit Canada geldig is. Ook kinderen hebben een eigen paspoort nodig en het is niet meer toegestaan om bijgeschreven te staan in het paspoort van de ouders. Een id-kaart of rijbewijs is geen geldig reisdocument. Voor reizen naar Canada is het verplicht om een ETA (Electronic Travel Authorization) aan te vragen. Hoewel je jouw visum binnen enkele minuten in jouw e-mail kunt ontvangen, raden we je aan om dit uiterlijk een week voor vertrek aan te vragen. Een ETA kost $7 / €4,50. Let op: met de situatie rondom COVID-19 gelden eventueel andere regels voor het aanvragen van een ETA.

↠ Meer informatie over en het aanvragen van een ETA

Verkeer
De wegen in Alberta zijn in de winter erg goed begaanbaar en worden goed schoongemaakt. Huurauto’s worden voorbereid op de kou en sneeuw. Reis je met een huurauto, dan moet je toegang betalen tot Jasper National Park bij de toegangspoort. Zie je een stopbord onderweg, dan moet je ook echt stoppen en stilstaan, anders krijg je een boete. Degene die als eerste op een kruising met stopborden aankomt, heeft voorrang.

Vlieg met KLM van Amsterdam naar Edmonton, Canada

Waarom kiezen voor Sneeuwzeker Deals?

  • Complete en voordelige reizen voor een wintersport naar de Rocky Mountains
  • Alle deals zijn inclusief KLM-vlucht, accommodatie, skipas en lokaal vervoer
  • Alleen via Sneeuwzeker Deals: gratis eigen ski’s of snowboard mee!
  • Unieke powder snow experience in Jasper National Park
  • City & Ski: stedentrip Edmonton gecombineerd met skiën in de Rockies

Nieuwsbriefaanbiedingen

Ik schrijf me graag in voor de nieuwsbrief van Sneeuwzeker Deals om op de hoogte te blijven van aanbiedingen. Door mij aan te melden ga ik akkoord met het privacybeleid.