10 leuke feitjes over Marmot Basin

Marmot Basin is een populair skigebied voor veel wintersporters. Zo staat Marmot Basin bekend als het beste en meest betaalbare skigebied van Noord-Amerika en heeft het Jasper op de kaart gezet als de beste plaats om te skiën van het continent. De Noord-Amerikanen zijn er dus wel over uit dat Marmot Basin een skiwalhalla is. Als jij nog niet overtuigd bent, dan ben je dat zeker na het lezen van deze 10 feiten over dit gebied!

1. Hoogst gelegen skigebied van Canada
Aangezien skigebieden in de bergen liggen is het niet verrassend dat je er de hoogte voor in moet. Marmot Basin tilt het begrip ‘hoogte’ naar een heel ander niveau. De liften beginnen op een hoogte van 1.698 meter en brengen je tot een hoogte van 2.612 meter. Dit betekent dat het skiseizoen erg lang is.

2. Het skiseizoen duurt tot een half jaar
Doordat Marmot Basin zo hoog ligt, komt het regelmatig voor dat de pistes van november tot mei open zijn. Bovendien is de sneeuw van hoge kwaliteit. Er valt gemiddeld meer dan 450 centimeter sneeuw per jaar, dit betekent heel veel verse poedersneeuw.

3. Marmot Basin heeft de snelste stoeltjeslift van de Canadian Rockies
De Canadian Rockies Express legt binnen 8 minuten een afstand van 2,3 kilometer af. De lift komt uit op een centrale plek, vanaf hier kun je de meest populaire pistes gemakkelijk bereiken. Het hoogteverschil tussen het beginpunt en het eindpunt is bijna 600 meter.

Skilift in Marmot Basin

4. Geschiedenis als oefenkamp voor het leger
Het is tegenwoordig moeilijk om voor te stellen, maar ooit was Marmot Basin een legerbasis. In 1942 gebruikt het Britse leger het gebied om te trainen. Zo werd er bijvoorbeeld geoefend hoe je je het beste kunt verplaatsen met sneeuwscooters en andere transportmiddelen in de sneeuw.

5. Watervoorziening komt uit ondergrondse rivieren
Onder Marmot Basin stromen het hele jaar door ondergrondse rivieren met kristalhelder water. Dit water wordt mede gebruikt om de huisjes en het restaurant rond de piste van water te voorzien. Het overtollige water stroomt door naar het adembenemend mooie Athabasca Valley.

Athabasca Valley

6. Merkwaardige temperatuurschommelingen
Normaal gesproken daalt de temperatuur naarmate je hoger op de berg komt. In Marmot Basin vindt regelmatig een bijzonder natuurkundig proces plaats. Door inversie stuwt koude lucht de bovengelegen warme lucht omhoog, waardoor het hoger in de bergen tot wel 15°C warmer kan worden dan in het dal in Jasper.

7. Marmot Basin is heel geschikt voor het hele gezin
Hoe leuk is het om kinderen al jong bij het skiën te betrekken? Marmot Basin heeft heel veel te bieden voor de jongere wintersporters. Zo zijn er meerder skischolen. Extra leuk is het Discover/Never Before Package, je leert hier samen met het hele gezin de basis van het skiën. Voor de allerjongsten is er dagopvang, zodat je als ouder zorgeloos van de verse poedersneeuw kunt genieten.

Marmot Basin Family

8. De nieuwste piste voor gevorderden is vernoemd naar rebelse skiërs uit de jaren ’70
Tres Hombres is een lange, brede en steile helling aan de noordkant van de berg. De helling is pas sinds 2018 geopend voor publiek, maar in de jaren ’70 was er een drietal durfals die al illegaal van de helling afdaalden. De piste beviel zo goed dat ze hem vaker hebben geskied.

9. Meerdere webcams houden de kwaliteit van de pistes in de gaten
Marmot Basin ligt op slechts 20 minuten afstand van Jasper, maar als je de pistes liever vanuit je bed bekijkt is dat gewoon mogelijk. Op verschillende hoogtes zijn 4 webcams geplaatst. Daarnaast is er een haarscherpe 360° camera waarmee je een overweldigend uitzicht hebt over de omgeving.

Tres Hombres

10. Veel variatie in pistes
Marmot Basin heeft maar liefst 91 pistes met veel variatie in moeilijkheidsgraad. De pistes worden aangeduid in groen, blauw, zwart en dubbelzwart. De pistes zijn geschikt voor beginners, gevorderden, ervaren skiërs en experts.

Benieuwd wat er in de winter te doen is in Edmonton en Jasper? We hebben de leukste evenementen voor je op een rij gezet in onze vorige blog.

 


Deel dit bericht

Vlieg met KLM van Amsterdam naar Edmonton, Canada

Waarom kiezen voor Sneeuwzeker Deals?

  • Complete en voordelige reizen voor een wintersport naar de Rocky Mountains
  • Alle deals zijn inclusief KLM-vlucht, accommodatie, skipas en lokaal vervoer
  • Alleen via Sneeuwzeker Deals: gratis eigen ski’s of snowboard mee!
  • Unieke powder snow experience in Jasper National Park
  • City & Ski: stedentrip Edmonton gecombineerd met skiën in de Rockies

Nieuwsbriefaanbiedingen

Ik schrijf me graag in voor de nieuwsbrief van Sneeuwzeker Deals om op de hoogte te blijven van aanbiedingen. Door mij aan te melden ga ik akkoord met het privacybeleid.